Witte dorp Comares

comares tahona 400Van verre ziet u het witte dorp Comares als een adelaarsnest hoog op de berg liggen. Het is dan ook niet gek dat de Moren deze plek Qumaris of Hins Comarix noemden, dat “Kasteel in de hoogte” betekent. Dit pittoreske dorpje noemt men ook wel het ”Balcon de la Axarquia” omdat het dorp op meer dan 700 meter hoogte ligt en spectaculaire uitzichten heeft. Samen met nog dertig andere witte dorpjes maakt het onderdeel uit van de streek La Axarquia. Dit is een prachtig, nog wat minder toeristisch gebied, ten oosten van Malaga in de provincie Andalusië.

U kunt heerlijk door het dorp slenteren en als u de tegels met voetafdruk volgt, leidt deze Fatimaroute u door de smalle straatjes langs alle bezienswaardigheden van het witte dorp Comares. In de huisjes waar u langs loopt ziet u lokale vrouwen die vanuit hun huiskamer streekproducten zoals amandelen en zoete Malaga wijn te koop aanbieden.

Op diverse plekken zijn tegelborden geplaatst met uitleg over de bezienswaardigheden en de geschiedenis van het dorp.

Geschiedenis

De geschiedenis van Comares gaat terug tot de derde eeuw voor Christus. Het dorp was één van de belangrijkste forten van Omar Ben Hafsun en beschermde ten tijde van het Moorse kalifaat in Cordoba de toenmalige lokale hoofstad op de Mazmullar tafelberg. Dit zijn nu ruïnes op ongeveer vier kilometer van het dorp. Vanaf Finca La Loma, dat aan de voet van Mazmullar ligt, kunt u op en om de berg prachtig wandelen.
De Moren bouwden een fort in Comares dat één van de drie belangrijkste forten in het Axarquia gebied was. De andere forten waren Las Benthomiz en Zalia. Van het fort zijn alleen nog de twee torentjes en een deel van de oude muur over gebleven: Het staat bekend als La Tahona. Strategisch belangrijk in de verdediging van de afnemende Moorse gebieden, werd Comares uiteindelijk veroverd door de katholieke koningen uit het noorden in 1487.

comares uitzichtHet straatje Calle del Perdon is genoemd naar de doop van tientallen achtergebleven moslims die hier plaatsgevonden heeft na de herovering van Comares door de Christenen.

 

Vanaf het fort heeft u een schitterend uitzicht op het dorp Comares en het natuurgebied Montes de Malaga. Hierboven vind u ook de begraafplaats waar de bovengrondse gestapelde graven rijkelijk versierd zijn met bloemen, foto´s en kaarsen. Het uitzicht is vanaf deze begraafplaats nog spectaculairder, als dat al mogelijk is. U heeft zicht op de hoogste berg van dit gebied, La Maroma, en over de kilometerslange zilvergroene olijfboomgaarden, helemaal tot aan de Middelandse zee.

In de oudste straat van het dorp zijn twee bogen ( Puerta y Arco) bewaard gebleven, waarschijnlijk stammen ze uit de middeleeuwen.

uitzicht vanaf comares tot aan zee

De Iglesia de Nuestra Señora de la Encarnacion is een van de belangrijkste architectonische kenmerken van Comares. Deze kerk in Mudejar-stijl bevindt zich in het hoogste deel van het dorp. Het werd gebouwd in de 16e eeuw, hoewel de Sagrario-kapel op een later tijdstip werd toegevoegd. Het heeft drie beuken en de opvallende kenmerken zijn de Mozarabische toren en het prachtige houten plafond in de kerk.

Doen

Het witte dorp Comares heeft voor iedereen wat wils. Dit bergdorpje met zijn smalle, steile, kronkelende geplaveide straatjes en trappetjes heeft prachtige uitzichten en bergpaden en is een ideale plaats voor de rustzoeker, wandelaars en vogelliefhebbers.

Maar ook aan de adrenalinezoeker heeft Comares iets te bieden. Aan de achterzijde van het dorp vind u de langste ziplijn van Spanje en suist u binnen enkele minuten over de heuvels en dalen naar de andere kant. Ook zijn er diverse klimroutes en kunt u abseilen.

Na al deze inspanning kunt u in de diverse bars en restaurants de plaatselijke specialiteiten proberen. Vergeet niet een drankje of hapje te nemen op de patio bij de voormalige olijfoliemolen, hotel restaurant Molino de los Abuelos. U zit hier fantastisch en het uitzicht over La Axarquia is magisch.