La Axarquia

witte dorp competa

Het prachtige gebied Axarquia ligt ten oosten van de stad Malaga en heeft als hoofdstad Velez-Malaga. Het gebied heeft met meer dan 3.000 zonuren per jaar het beste klimaat van Europa. Deze “Comarca” (district) wordt begrensd door de Middellandse Zee in het zuiden, Malaga stad in het westen, de heuvels in het noorden en de provincie Granada in het oosten.

Geschiedenis

De naam Axarquia (van: al-Sharq) stamt uit de tijd van de Moorse overheersing en betekent “Land in het Oosten”. In veel dorpen en steden vind u dan ook overblijfselen en bezienswaardigheden uit deze periode. En overal zijn ook archeologische overblijfselen uit de Fenicische, Carthaagse en Romeinse tijd te vinden. Zelfs kunstvoorwerpen uit de periode van 30.000 jaar voor Christus tot de Bronstijd zijn te zien in de grotten Cuevas de Nerja en Cueva del Tesoro in Rincon de la Victoria.

Onontdekt gebied Axarquia

La Axarquia is minder ontwikkeld dan het gebied ten westen van de stad Malaga. Nog niet zo heel lang geleden nog was het gebied Axarquia één van de onontdekte gebieden van Andalusië. Met name het wat ruigere binnenland met haar spectaculaire, ongerepte landschap waar tot ver in de 20ste eeuw de struikrovers galoppeerden en het gebied terroriseerden. Het heeft prachtige witte bergdorpen die als witte stipjes op de heuvels liggen en waar traditie nog hoog in het vaandel staat. Deze streek heeft de echte Zuid-Spaanse charme weten te behouden dankzij de gezellige dorpjes, havens, rustige stranden en baaien. Hoewel het gebied steeds bekender wordt, is het nog altijd een ideale bestemming voor diegenen die op zoek zijn naar rust.

Doen

Maar ook voor de actieve reiziger is deze streek een goede vakantiebestemming. De omgeving is fantastisch om in te wandelen, te fietsen en te golfen, maar ook paardrijden, rotsen beklimmen en abseilen behoren tot de mogelijkheden. Voor de kleine bezoeker is waterpark Aquavelis in Torre de Mar een aanrader.
Wat u niet mag missen zijn de diverse goed aangegeven autoroutes die je als dagtocht kunt doen.

  • Ruta Mudejar: 42 km
  • Ruta de la Pasa: 59 km
  • Ruta del Sol y Aguacate: 63 km
  • Ruta del Aceite y los Montes: 80 km
  • Ruta del Sol y del Vino: 51 km

U kunt een kaart van de routes halen bij de toeristeninformatie van de dorpjes en steden.
Mocht het regenen dan kunt u naar het grote winkelcentrum in Torre del Mar met een uitgebreid assortiment winkels, restaurantjes, een supermarkt en bioscopen. Regelmatig draaien hier films in de originele (Engelse) taal.

mensen op het strand costa del solKustplaatsen

Rincon de la Victoria, Torre del Mar en Nerja zijn geliefde kustplaatsen. De plaatsen hebben een ruime keuze aan (internationale) restaurants, souvenirwinkeltjes en uitgaansgelegenheden maar zijn toch niet té toeristisch.

Stranden

De vele stranden in de Axarquia zijn nog niet door het massatoerisme ontdekt. De rustige stranden van Torre del Mar zijn vooral favoriet bij de Spaanse toeristen en families met kinderen. Deze stranden hebben goede voorzieningen zoals douches, kleedhokjes en bars en restaurants. Het Burriana strand is zonder twijfel het meeste bekende en geliefde strand van Nerja en dit strand wordt dan ook druk bezocht. Het minder bekende Playa de Maro bij het gelijknamige plaatsje Maro is net een paradijs. Er zijn verborgen watervallen, onderwatergrotten en je kunt er fantastisch snorkelen. Dit is een kleine greep uit de stranden die de Axarquia rijk is.

Natuur

verdiales muziekDe heuvels van de Axarquia worden vanaf januari fel gekleurd door diverse soorten wilde bloemen en bloesem. Als een carillon hoor je de bellen van kuddes geiten en schapen over de heuvels en door de valleien. Roofvogels zweven door de blauwe lucht en de mooie, onbedorven witte dorpjes hebben ieder een eigen versie van lokale zoete wijn, gemaakt van zongedroogde Moscatel druiven. Ook heeft ieder dorp zijn eigen feria, culinair festival of een fiesta. Zoals bijvoorbeeld het muziekfeest Fiesta de Verdiales dat ieder jaar in Comares gehouden wordt.

geitenhoeder in axarquia

Bijna alle dorpen die tussen de olijf-, en amandelboomgaarden liggen hebben een Moorse oorsprong. De invloed is goed te zien als u door de smalle, kronkelige straatjes met witgekalkte huizen loopt. Ook vind u er valleien met sinaasappel- en citroenboomgaarden, eucalyptus-, avocado-, bananen-, kiwi-, chirimoya- en mangobomen. Wilde kruiden en lavendel groeien er volop en de berghellingen zijn bedekt met dennen, eiken en Johannesbroodbomen

Aan de éne kant zijn er heuvels en rijzen torenhoge bergen op en aan de andere kant lonken de prachtige stranden van de Costa del Sol. De hoogste berg La Maroma met een hoogte van meer dan 2.000 meter is in de winter zelfs vaak bedekt met sneeuw.

Zoals u leest is het gebied Axarquia vol contrasten en is het nog wat minder bekend dan andere streken in Andalusië. Zullen we dit prachtige gebied ons geheimpje laten zijn?!