Andalusië

Zinderende flamenco muziek, tapas, sherry, zon, zee, strand, ongerepte natuur, pittoreske dorpjes en jarenlange tradities. Beroemde steden als Cordoba, Granada en Sevilla hebben een lange en boeiende geschiedenis. Kleurrijke feria´s en optochten met puntmutsen tijdens Semana Santa. Costas met uitgestrekte parelwitte stranden. Dit is het echte Spanje: Andalusië.

Geschiedenis

alhambra granada 400

Na de Grieken, de Feniciërs, de Romeinen en de Visigoten kwamen in de 8ste eeuw de Moren vanuit Afrika. Zij stichtten het koninkrijk Al Andaluz. Uit deze tijd komen de bouwwerken La Mezquita in Cordoba en het Alhambra in Granada.

Nieuwe technieken werden toegepast in de landbouw (irrigatie) en Moslims, Joden en Christenen werkten samen. In de 12de eeuw begonnen de Katholieke koningen aan de herverovering. In 1236 valt Cordoba, kort daarna Cadiz en Sevilla. De Moren trokken zich terug in Granada en pas in 1492 werd Granada overgegeven. Dit was het einde van bijna acht eeuwen Moors Andalusië.

Bekijken

muzikanten zuid spanje 400

Cordoba, Sevilla en Granada zijn de steden die de meeste mensen wel kennen. Cordoba was in vroeger tijden één van de grootste steden ter wereld en heeft daardoor veel bezienswaardigheden. De belangrijkste bezienswaardigheid is het eerder genoemde wereldberoemde gebouw de Grote Moskee of de Mezquita. De halve wereld komt dit prachtige monument bewonderen tijdens een bezoek aan Andalusië. Maar er zijn nog veel meer bezienswaardigheden in deze stad, zoals de Joodse wijk, het Alcazar de los Reyes Cristianos en de oude Romeinse brug Puente Romano.

katedraal moskee la mezquita cordoba 400

Sevilla was in de hoogtijdagen één van de rijkste steden van de wereld. U begrijpt dat deze stad daardoor nu één groot openluchtmuseum is. De kathedraal van Sevilla is de grootste gotische kerk ter wereld. De Giralda toren uit de 12e eeuw was destijds de hoogste minaret ter wereld. En daar blijft het niet bij, want er is ook nog het koninklijk paleis Real Alcazar. Sevilla is ook de bakermat van de flamenco en de hoofdstad van Andalusië. Een staaltje van nieuwe architectuur tref je aan op de Plaza de España, het terrein van de Ibero-Amerikaanse Expo van 1929. Het was ook het decor van Star Wars, Deel II. De belangrijke festiviteiten in Sevilla zijn de Semana Santa processies (Paasweek) en ongeveer twee weken daarna de Feria de Abril (de Aprilfeesten).

Behalve het wereldberoemde Alhambra en de Generalife tuinen in Granada, is de oude binnenstad Albayzin ook de moeite van het bezoeken waard. Vergeet niet te vooraf kaartjes te kopen voor het Alhambra en te reserveren voor de Nasrid paleizen. https://tickets.alhambra-patronato.es/en/

De stad Malaga is meer dan een havenstad en allang niet meer alleen de poort naar de Costa del Sol. Met het moderne havengebied Muelle Uno, de prachtige historische binnenstad, bezienswaardigheden zoals het Alcazaba en Gibralfaro, 30 musea en eigen stranden was deze stad geheel terecht genomineerd voor Best European Destination 2019! De belangrijke festiviteiten zijn ook in deze stad de Semana Santa processies (Paasweek) en de Feria de Malaga). 

flamenco danseres 400

Steden zoals Cadiz, Jaen en Almeria zijn ook zeker een bezoek waard. Vergeet u niet een rondrit te maken langs het mooie stadje Ronda. De duizelingwekkende hoge brug Puente Nuevo en de oude stierenvechtersarena mag u niet missen. De witte dorpen route in het binnenland van Andalusië is ook fantastisch om te doen.

Natuur

Andalusië is gezegend met prachtige natuur boordevol flora en fauna. Het hele gebied is bezaaid met kleine en grote natuurgebieden en bergen en valleien. Eén van de 3 nationale parken van Spanje die in Andalusië liggen is het park Doñana. U kunt met een georganiseerde trip met terreinwagen op ontdekking door dit fantastische mooie gebied en misschien ziet u zelfs de bedreigde Iberische lynx waar er hier nog een beperkt aantal leeft. Ook het kleinere en recent toegevoegde nationale park Sierra de las Nievas in de provincie Malaga is zeer de moeite waard.

Andalusië heeft het meest zuidelijke skigebied de Sierra Nevada in de provincie Granada en de meest noordelijke woestijn van Europa. Deze woestijn kunt deze vinden in het natuurgebied Cabo de Gata in de provincie Almeria.

ibex berggeit in natuurgebied 400

Doen

Er is te veel te doen in Andalusië om op te noemen. Er zijn markten, themaparken zoals het wolvenpark, vlinderpark en het krokodillenpark, boot excursies, wijnproeverijen, en u kunt er volop wandelen, fietsen, paardrijden en golfen.

Voor de adrenaline zoekers zijn er ziplijnen en rotsklim- en abseil mogelijkheden. Een bekende actieve trip is de Caminito del Rey, ooit het gevaarlijkste pad ter wereld. Deze wandeling voert langs loopbruggen langs steile bergwanden. De Caminito ligt vlakbij Ardales in de provincie Malaga. Uw gastheer Luis komt uit deze streek en kan u er alles over vertellen. Vergeet niet vooraf te kaartjes te kopen. https://entradas.mientrada.net/evento/public/janto/

caminito del rey andalusie

Costas

Andalusië heeft diverse Costas met elk een eigen karakter. De Costa Tropical met mooie baaitjes. De Costa del Sol is uiteraard de bekendste. De Costa Almeria heeft Almeria als grootste stad en de prachtige kustlijn van natuurpark Cabo de Gata. Deze Costas liggen aan de Middelandse zee. 

strand in malaga andalusie 400

De Costa de la Luz ligt aan de Atlantische oceaan en loopt van de plaats Tarifa aan de Straat van Gibraltar tot aan de Portugese grens. Een wat afwisselende kuststrook met parelwitte stranden, soms kliffen, en op sommige plaatsen een vaak aanwezige, stevige wind. Sommige kustplaatsen, zoals Tarifa, zijn daarom zeer geliefd bij kitesurfers.

Kortom: Het echte Spanje Andalusië heeft iedereen iets te bieden en is perfect voor zowel cultuurliefhebbers als zonaanbidders.